Імбир коренеплід або бульба
Імбир — овоч або фрукт
-->Імбир є багаторічним рослиною, а також представниками сімейства Імбирні. Відомий він своїми корисними речовинами, які підвищують імунну систему. Це трав'яниста рослина широко використовується в сучасному світі в різних сферах. Так, корені рослини найчастіше застосовують в кулінарії або медицині. Але часто виникає питання, що ж він із себе представляє: фрукт або овоч, ягоду, коренеплід або траву?
Імбир в кулінарії — це овоч або фрукт
Оскільки в ботаніці замість понять «фрукт» і «овоч» використовується термін «плід», не виникало необхідності визначати цю рослину до тієї чи іншої групи. Однак, імбир застосовується в господарстві для кулінарії. З-за цього слід все ж розглядати це питання з побутової точки зору.
Знаєте ви? В Індії місцеві жителі використовували імбир в якості валюти. Тільки з часом, виникла думка спробувати його на смак.
Всі знають, що яблука, банани, персики — це фрукти. Огірки, помідори — овочі. А полуниця — ягода. У повсякденному житті нам рідко доводиться аналізувати плоди для того, щоб визначити до якої групи вони належать. Найчастіше це відбувається на підсвідомому рівні. Однак існує ряд характеристик, які можуть відноситися тільки до однієї з груп.
Як відрізнити овоч від фрукта:
- Плоди фруктів мають насіння, на відміну від овочів.
- Фруктовий плід з'являється обпиленої кольору, овочі — складова їстівна частина рослини.
- В кулінарній сфері прийнято розрізняти фрукти і овочі у відповідності з їхніми смаковими якостями. Перші мають солодкий смак, другі — ні.
Виходячи із згаданої класифікації, імбир однозначно не можна вважати фруктом. Їстівні стебла і коріння рослин у ботаніці прийнято вважати овочами. Тому з цієї точки зору сюди відноситься імбир, як і морква, буряк, редька.
Знаєте ви? З імбиру також готують алкогольні напої, серед яких імбирне пиво, а також імбирний ель.
Рослини в господарстві ділять на овочі і фрукти, ягоди, зелень, а також в окрему групу визначають спеції. За таким принципом точніше було б віднести продукт до прянощів, оскільки він часто використовується як спеція.
У кулінарії найчастіше корінь застосовують у молотом вигляді. Так, його використовують як приправу, додаючи в напої, соуси і випічку. Також можна часто зустріти в якості закуски до суші. Незважаючи на те, що він не є фруктом, з нього роблять варення і цукати.
Імбир в ботаніці — це коренеплід, трава або ягода
Зовнішнім виглядом продукт нагадує коренеплід бурого кольору, схожий на корінь звичайного дерева. Він має гострий смак, різкий запах. Варто лише глянути на нього, і відразу стає ясно, що це кореневище трав'янистої рослини.
Кореневищем в ботаніці називають видозмінений, підземний пагін. Багато вважають імбир травою, звертаючи увагу на його гострі, подовжені листя. Зовні він може нагадувати очерет, однак, якщо подивитися на фото кореня, можна помітити пальчатообразные галузі, що розташовані по всій площині основи кореня.
Оскільки в побуті використовується саме корінь, а він не є звичайним плодом, його можна вважати коренеплодом. Імбир аптечний також широко застосовується в медицині. Рослина наповнене вітамінами групи А, В1, В2, З, Тобто Також в ньому міститься значна кількість кальцію і калію, цинку і магнію, заліза і натрію.
- Він володіє рядом корисних властивостей:
- підвищує імунну систему;
- нормалізує роботу кишкового тракту;
- покращує метаболізм;
- допомагає при кашлі;
- усуває віруси та інфекції;
- усуває головний біль;
- має протизапальний ефект;
- володіє бактерицидними і антибактеріальними властивостями.
Важливо! Чим масивніше коренеплід, тим більше ефірних масел і корисних елементів в ньому міститься.
Продукт вживають у вигляді настоянки або відвару. Також його часто застосовують у вигляді чаю, який допоможе впоратися з простудними або вірусними захворюваннями.
Імбир також покращує апетит, пам'ять, допомагає при радикуліті, ударах, очищає організм від токсичних речовин. Вважається «пекучої спецією», яка покращує переварювання їжі і кровотік.
Крім того, його ефективно використовують для схуднення. Корінь здатний допомогти при безплідді, зменшити болі при менструації, а також допомагає нормалізувати гормональний фон. Рослина застосовують також в косметології.
Виходячи з усього, сам імбир — трав'яниста рослина, корінь — той, що вживається в їжу як прянощі. Вважати імбир коренеплодом, овочем або видозміненим пагоном можна, покладаючись на загальні характеристики.
Важливо! Вживання імбиру протипоказано людям, які страждають на цукровий діабет, мають гастрит або виразку шлунка, а також проблеми з серцем.
Однак такі визначення не досить коректні, оскільки це рослина, а не овоч, фрукт або трава, хоча покладаючись на те, що коріння рослини, вживають в їжу як спецію, так і в первісному вигляді, його сміливо можна віднести до овочів. А що вживаються в медичній сфері коріння — коренеплодом.
Як вживати імбир – 7 рецептів, корисних для здоров’я
Імбир – це продукт, який користується великою популярністю. Користь цього кореня вже давно оцінили лікарі і дієтологи, тому кожен, хто бажає бути здоровим, може вводити його в свій раціон. Також дуже необхідний імбир для чоловіків, оскільки він позитивно впливає на їхнє здоров’я. У чому полягає користь продукту для представників сильної статі? Довідаєтеся зі статті.
склад кореня
Головними компонентами корисного коренеплоду є органічні сполуки, в числі яких альдегіди, вуглеводні і кетони. Всі ці речовини, включаючи органічні спирти, широко застосовуються як в парфумерії, так і медичної галузі.
Склад кореня рослини також багатий на вміст вітаміну С, який медики відносять до незамінних речовин, необхідним для підтримки міцного здоров’я людини.
Крім аскорбінової кислоти кореневище містить вітаміни групи В, безліч макро- і мікроелементів, а також гингерол і незамінні амінокислоти.
Рецепти для лікування простудних захворювань
Імбир дуже ефективний при респіраторних та інфекційних захворюваннях, таких як: ГРЗ, грип, ГРВІ. Щоб організм легко впорався із застудою, рекомендується використовувати народний рецепт відвару з кореня імбиру. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:
• вода – 1 л; • корінь імбиру (свіжий) – корінець довжиною 9-10 см; • листя зеленого чаю – 2 ст. л; • мед – 8 ст. л; • лимон – половина; • гвоздика – 2 шт .; • кориця – пол ст. л.
Покроковий рецепт:
1. Готуємо чайне листя звичайним способом і проціджуємо їх через сито або марлю. 2. У каструлю виливаємо чай і туди ж натираємо весь імбир, попередньо очистивши його від шкірки. 3. Додаємо в каструлю спеції і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння. 4. Прибравши вогонь до мінімуму залишаємо на пів години підігріватися. 5. Додаємо мед і лимонний сік. 6. Греєм близько 7-10 хвилин на вогні. 7. Напою слід настоятися близько півгодини. Цей чай допоможе вилікувати сухий кашель, надавши сил організму. Будь-лікувальний напій з використанням імбиру, необхідно підбирати під тип застуди. При сухому кашлі змішуємо імбир з лимоном і медом, а при мокрому, замість чаю вибираємо молоко і додавати слід тільки мед.
властивості
На тему корисних властивостей імбиру було проведено чимало досліджень. І деякі з них продемонстрували, що цей коренеплід не дарма використовують для лікування різних захворювань.
- Одним з головних достоїнств імбиру є те, що при вживанні його в їжу він підтримує хорошу циркуляцію крові. До того ж коренеплід допомагає ефективно боротися із зайвою вагою, оскільки його корінь містить практично всі вітаміни, амінокислоти і мінерали, які сприяють очищенню організму від шкідливих компонентів. Він також позитивно впливає на метаболізм, сприяє нормалізації жирового і холестеринового обміну, що значно допомагає для схуднення людям, які намагаються скинути зайву вагу.
- Якщо ви будете приймати імбир постійно – це допоможе зміцнити імунітет. Вживаючи хоча б одну ложку тертого імбиру в день, значно скорочується вірогідність виникнення величезної кількості хвороб.
- Лікарські засоби, приготовані на основі імбиру в домашніх умовах, мають протизапальні та імуностимулюючі властивості. Важливо, що додаткове властивість імбиру в тому, що він є природним антибіотиком і бореться із запаленнями не гірше, ніж цибулю або часник.
- Вживання імбирних кореневищ для приготування в їжу зменшить шанс того, що у вас станеться серцевий напад або з’являться інші проблеми пов’язані з ССС.
- Корінь імбиру використовують при захворюваннях дихальних шляхів: від звичайного кашлю до бронхіту. Регулярне його застосування під час цих недуг полегшує дихання і усуває мокроту.
Так виглядає рослина імбир
Імбир для підняття імунітету: рецепти
При додаванні меду або лимона до свіжого кореню імбиру, можна отримати антисептик або ліки, очищає кров. Також подібна суміш володіє розігріваючими і антизапальними властивостями. Для відновлення крові в організмі також можна використовувати народні ліки з імбиру.
Імбир за своїми антибактеріальними властивостями з легкістю замінює часник, але при цьому смак і аромат від нього значно менше насичений. Приймати суміші з імбиру можна не тільки при хворобах, але і для профілактики. Імбир допомагає послабити больові симптоми при застудах і респіраторних інфекціях. Рецепт для підняття і зміцнення імунної системи з імбиру дуже простий. Для цього знадобиться: • імбирний корінь – 50-90 г; • лимон – 2 цілих; • мед (будь-який) – 100 г.
Процес приготування:
1. Очищаємо корінь від шкірки і подрібнюємо будь-яким зручним способом. Шматочки повинні бути дуже дрібними і тонкими, щоб імбир пустив сік. 2. Дуже дрібно (можна в блендері) подрібнюємо лимон. 3. Змішуємо два інгредієнта і подрібнюємо ще раз в блендері або через м’ясорубку. 4. Залишилося додати мед і зберігати отриману суміш в холодильнику. 5. Приймати народні ліки потрібно відразу, як з’являються перші симптоми простудного захворювання. Цей рецепт підходить також для загального зміцнення імунітету, але приймати його слід по-іншому. Протягом тижня потрібно випити велику склянку теплої води, в якій розбавлена столова ложка отриманого складу.
І ще деякі корисні властивості
- Застосовувати масло імбиру або перемелений сухий корінь для чоловіків корисно тим, що в таких продуктах міститься багато цинку. Цей елемент є стимулятором тестостерону, який відповідає за здорову чоловічу силу.
- Корінь імбиру може впливати на ракові клітини в кишечнику, сповільнюючи їх зростання і розвиток. Китайські медики стверджують, що імбир можна застосовувати і для знищення ракових клітин яєчників. Що зробити не так просто навіть за допомогою сучасних медичних засобів.
- Можливо, ви не знали, але імбир допомагає в боротьбі з укачиванием в транспорті. Його навіть використовують в подорожах по особливо неспокійним морям, оскільки він добре допомагає боротися з морською хворобою. Для того щоб вас не заколисували, вживаєте міцний чай з додаванням кореня імбиру.
- Якщо ви страждаєте від болів в шлунку або від нетравлення, то імбир стане непоганим засобом для поліпшення травлення. Він дозволяє просуватися їжі по шлунковому тракті набагато швидше, не викликаючи при цьому неприємних відчуттів. Для того, щоб стимулювати роботу шлунка і поліпшити травлення можна з кожним прийомом їжі вживати зовсім небагато подрібненого імбиру.
Імбирний чай для стрункості фігури
У корені імбиру містяться ефірні масла, які впливають на обмінні процеси в організмі, посилюючи метаболізм. Правильне застосування дозволить знизити вагу, омолодити шкіру. Для цього імбир потрібно правильно заварити, щоб напій зберіг всі його корисні властивості. Ось кілька рецептів цілющого чаю з імбиром.
Вас може зацікавити: Бадан – рецепти здоров’я
Чай з імбиром. Взяти свіжий корінь імбиру розміром приблизно 5 см, нарізати його на тонкі пластини, помістити в 0,5 літровий термос, заповнити окропом. Через 4 години настій процідити. Отриманий чай можна пити між прийомами їжі або до їди невеликими ковтками.
Відвар імбиру. Для цього імбир також нарізати тонкими смужками, покласти в емальований посуд і залити водою. Поставити на плиту і дати закипіти. Зменшити силу вогню і потримати ще 15 хвилин при слабкому кипінні. Відвар повинен охолонути під закритою кришкою. Після фільтрації в напій додати ложку натурального меду і кілька крапель лимонного соку за смаком. Пити його потрібно по тій же схемі, як і в першому випадку.
Імбирний чай з часником. Можна заварити імбир класичним способом, а потім додати кілька зубчиків часнику. Після того, як чай настоїться, часник можна вийняти і викинути. Такий чай краще приймати вдома, у вихідний день, оскільки він підсилює потовиділення, яке може супроводжуватися ледве помітним часниковим запахом.
Інші напої з імбиром для схуднення
З імбиром можна готувати багато смачних напоїв, які корисні для схуднення. Як правильно пити імбир, щоб схуднути?
Кава з імбиром. Для приготування напою натуральну каву (3 ст. Л.) Змішати з тертим імбиром (0,5 ч. Л.), Такою ж кількістю кориці, какао і насіння анісу, цукром за смаком і дрібкою апельсинової цедри. Залити пряну суміш 400 мл води і зварити каву традиційним способом.
Кефір з імбиром. Любителі кисломолочних напоїв можуть додати в стакан кефіри по 1/3 ч. Л. меленого імбиру, кориці. Перемішати, додати червоний перець на кінчику ножа. Ретельно збити до отримання однорідної маси. Такий коктейль корисний до сніданку з ранку.
Ананасово-імбирний напій. Буде потрібно блендер. У нього необхідно помістити консервовані ананаси (1 банка), 4 склянки кип’яченої води, 1/3 склянки соку лимона, 50 г подрібненого імбиру і 4 ст. л. натурального меду. Суміш подрібнити і збити, для вживання процідити через сито.
Імбирний корінь додають в салати та інші страви при приготуванні. Рекомендується для зниження ваги вживати сухий мелений імбир. Вранці, до сніданку слід покласти під язик трохи меленого мускатного горіха і імбирного порошку. Розсмоктати їх до повного розчинення. Це допоможе спалювати жирові відкладення.
Вас може зацікавити: Чай з молоком і імбиром: рецепти приготування
Протипоказання
Крім того, що імбирний корінь має лікувальний ефект і допомагає в профілактиці безлічі недуг, все ж у нього є деякі протипоказання. До них відносяться:
- гепатит
- гіпертонія
- ентероколіт
- цироз печінки
- гастрит і виразки
- каміння в жовчному міхурі
- ішемічна хвороба серця
- індивідуальна непереносимість
- передінсультний і передінфарктний стан
Імбир з лимоном для схуднення
Лимон, як і імбир сприятливо позначається на загальному стані організму. Це фрукт, який містить в собі найбільшу кількість вітаміну С. У дуеті з імбиром лимон надає благотворний вплив на детоксикацію організму, внаслідок чого спостерігається зменшення маси.
Вода з лимоном і імбиром
Вживання натщесерце склянки теплої води з імбиром і лимоном вплине на організм. Варто повторювати цю процедуру щодня і дія не змусить себе чекати. Такий напій сприяє виведенню шлаків, допомагає при болях у шлунку і чинить легку вплив на травлення.
З кайєнським перцем і кленовим сиропом
Пити цей напій потрібно десять днів безперервно. Вживати слід близько трьох разів протягом дня. Ця рідина дозволяє прискорити обмін речовин і прибирати непотрібні кілограми. Готуємо наступні продукти: • лимон -1 шт .; • окріп – 350 мл; • кайенскийперець -1/4 ч. Л; • кленовий сироп; • корінь імбиру – пара шматочків.
Процес приготування:
1. Подрібнюємо імбирний корінь і видавлюємо сік з лимона. Змішуємо їх. 2. Далі потрібно залити імбир і лимон водою і поставити на плиту. Варимо до кипіння. 3. Додаємо перець і сироп. Додаємо 2 склянки чистої води і ретельно перемішуємо до однорідності.
Як виглядає імбир
Так цвіте імбир. Фото: Pixabay
Пагони рослини вегетативні, досягають висоти до одного метра. Вони утворюються черговими листям з довгими піхвами, які як би вставлені один в одного. Ці листяні вставки утворюють міцну колону, але це помилкове стебло рослини.
Нижні листя рослини лусковидне, середні і верхні мають розвинену довгу ланцетну пластину до 20 сантиметрів. На нижньому боці аркуша добре виражена центральна жилка. Листя рослини розташовуються дворядної ланцюгом.
Довжина листових піхв наростає поступово від зовнішніх листя до внутрішніх, останнє листя досягають довжини одного метра. Шикарне рослина виходить!
Широко всім відома коренева система імбиру може похвалитися тягнуться горизонтально темно-жовтим кореневищем. Кореневище дивовижне! Від нього відходить ланцюг численних зрощених один з одним м’ясистих бульб. Вони дуже схожі на дитячих пупсиків.
Форма бульб химерна, немає кореня схожого на інший. Від кожного бульби відходить один наземний втечу. Деякі бульби імбиру дають низькі генеративні пагони, їх висота всього від 20 до 30 см. Це квітконосні пагони, на їх верхівці розташовується красиве колосоподібне суцвіття довжиною до шести сантиметрів. Кожна квітка розташовується в пазусі великого і широкого листа, який як би вкриває квітка.
Який імбир використовують для лікування
Хоча наукова назва цієї пряності Zingiber officinale – імбир лікарський – але цілющі властивості цього кошти розрізняються залежно від того, в якому вигляді він потрапляє до нас в руки. Перш за все, корисний для лікування корінь. У порошку лікувальні властивості практично відсутні, так як в процесі термічної обробки і механічного подрібнення (але це не впливає на його кулінарні якості).
Та й корінь корені ворожнечу. Знавці спецій пояснюють: в супермаркетах і на ринках зустрічається корінь білий і чорний. Це одне і те ж рослина, але в першому випадку кореневище перед надходженням у продаж обробляють c допомогою хімічних речовин (називається таке сировину бенгальським імбиром), і ліки з нього буде менш ефективно. А барбадоський, або чорний – це необроблене сировину, з нього готується найбільш дієві ліки.
Широко поширений останнім часом (можна навіть сказати модний) імбир в капсулах розрекламований як ефективний засіб для схуднення. Але всередині капсул міститься порошок меленого кореня, а самі ліки за визначенням є біоактивної добавкою. У капсульованому вигляді випускається імбир від нудоти – його приймають під час подорожей, щоб уникнути захитування при морської хвороби, в літаках і т.д.
Радять його приймати навіть вагітним, оскільки добре допомагає імбир при токсикозі – однак маленький шматочок свіжого кореня, покладений під язик, виручає не гірше будь-яких ліків. Він знімає нудоту, відраза до їжі, позиви до блювоти. Це ж властивість використовується для полегшення стану при харчових та інших отруєннях – наприклад, беруть імбир при похміллі.
Найдієвіший ліки – свіже кореневище. Його або натирають, або відрізають невеликий тонкий скибочку. Час, що залишився сировину обертають в харчову плівку (перевіривши попередньо, щоб було сухе – інакше загніет) і зберігають в холодильнику не більше тижня.
Розведення імбиру
В даний час дикорастущим імбир не зустрічається ніде, тепер це виключно культурна рослина. Батьківщина рослини – Південно-Східна Азія. Пряність стала популярна в Англії з IX століття, а трохи пізніше підкорила і інші європейські країни.
Імбир добре росте і дає товарну продукцію тільки при високій температурі повітря і рясного поливу. Досить добре переносить перебування в тіні, тому тропічні райони справжній рай для рослини.
Розмножується імбир тільки вегетативно, тобто відрізками окремих потовщень бульб. Перший урожай можна збирати дуже швидко – через півроку-рік після висадки першого бульби. Бульби збирають після того, як рослина відцвіте, а його листя зів’яне. Прибирати імбир можна вручну, коріння глибоко в землю не вростають.
У повсякденному побуті пряність використовується у вигляді тонкого помелу кореневищ рослини.